Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Tuvalet eğitimi nasıl verilmeli denildiğinde, tuvalet eğitiminde, anne babaların bilmesi gereken en önemli nokta aslında şudur. Nasıl ki çocuk yürümeyi bilmiyordu yürümeyi öğrendi, konuşamıyordu konuşmayı öğrendi aynı şekilde tuvalet eğitimini de kavrayacak ve başaracaktır. Asıl hedef koyduğunuz kurallar yada programa sadık kalmak ve vazgeçmemektir. Hedefinize odaklanıp programınıza sadık kalırsanız tuvalet eğitiminin süresi kısalacaktır.
Tuvalet eğitiminde zamanınız olmalı ve çocukla daha ilgilenmeyi hedeflemelisiniz. Zamanınızın azlığı tuvalet eğitiminin zor ve zaman açısından uzun süreceği anlamına geldiğini bilmenizde fayda olacaktır. Tuvalet eğitimi vereceğiniz zaman özellikle çalışan anne babalar için tatil dönemlerinde olması daha olumlu sonuçlar verecektir.
Tuvalet Eğitimi Yaşı Kaç Olmalı ?
Tuvalet eğitimi vermeye başlamadan doğru şekilde zaman planlaması yapmak çok önemlidir. Anne babaları özellikle fizikken zorlayacak bir dönemdir. Uzmanlara ve çocuk gelişimcilere göre çocuğun yaşından daha önemli olan çocuğun hazır olup olmamasıdır aslında. Elbette anne babanın hazır olması da çok önemlidir çünkü çocukla ilgilenecek olan da anne babadır ve hazır olmalıdır.
Tuvalet eğitimi yaşı kaç olmalı denildiğinde genellikle
2 ila 2.5 yaş aralığı ideal yaş aralığıdır. Kesinlikle bu yaşta başlanacak gibi algı oluşmamalıdır. Çocuğun hareketleri ve psikolojisi gözlenerek karar verilmelidir.
Tuvalet Eğitimine Başlama
Tuvalet eğitimine başlama sırasında çocuğunuzda farklılık gösteren hareketler yada işaretler şu şekildedir. Fakat her çocukta ve yaş aralığında farklılık gösterebilir.
-
İç çamaşırı giymek isteyip bezini çıkartmak istiyorsa
-
Tuvaletini yaptığı an bezinin değişmesini istiyorsa yani rahatsız oluyorsa
-
Tuvalete gittiğinizde sizin peşinizden merakla geliyor yada bakıyorsa
-
Çocuğunuz bezini uzun süre batırmıyorsa
-
Kalktığında kuru kalkmışsa
-
Bezine tuvaletini yaparken hareketlerinde değişiklik varsa
-
Düzenli tuvalet alışkanlığı varsa yani her gün düzenli dışkılama yapmaktaysa
-
Söyledikleriniz anlıyor ve yerine getiriyorsa
-
Çamaşırını indirmek ve yukarı çekme konusunda başarılıysa
-
Bu ve buna benzer işaretler fark ediyorsanız tuvalet eğitimi için doğru zaman diyebiliriz.
Tuvalet Eğitimi Ne Kadar Sürer
Tuvalet eğitimi ne kadar sürer sorusunuz net bir cevabı olmamakla birlikte sizin hazır olmanız ve çocuğun hareketlerinden hazır olduğunu anlamınıza bağlıdır. Sizin hazır olmanız, çocuğun hazır olmaması yada tam tersi içle zorlaştıracak ve zamanı uzatacaktır.
Tuvalet eğitimi vereceğiniz zaman diliminde çocuğun hayatında değişiklik olmaması gerekmektedir.
Anne yada baba vefatı, boşanma, taşınma, hastalık, hamilelik, yeni kardeş, oda değişiklikleri gibi faktörler zamanı uzatabilen ve eğitimiz zora sokacağından önerilmemektedir. Bu faktörler yoksa ve çocuğun rutini oluşmuşsa çocuktan çocuğa değişiklik gösterse de genellikle 2 ila 7 ay arası değişiklik göstermektedir. Tuvalet eğitiminin uzaması yada kısalması çocuğun ve sizin bu eğitime hazır olmanızla doğrudan bağlantılıdır.
Tuvalet Eğitiminde Yapılmaması Gerekenler
-
Tuvalet eğitiminde sabırsız olmak
-
Çocuğa tuvalet eğitimini onun anlayacağı şekilde anlatmamanız
-
Çocuğun altını ıslatması yada kirletmesi sonucu ceza, kızma yada bağırma durumları
-
Tuvaletini altına yaptığında beze geçiş yapılması
-
Tuvaletini altına yapan çocuğa pis, iğrenç, kötü koktu gibi söylemler
-
Zorla tuvalete yada lazımlığa oturtma
-
Diğer çocuklarla kıyaslama yapılması
-
Tuvaletini tuvalete yaptığında abartılı şekilde taktir
-
Tuvaletini tuvalete yaptığında ödüllendirmek
-
Tuvalet eğitiminde çocuğun kafasını karıştıracak ve eğitimi zora sokacak bu ve buna benzer davranışlardan kaçınmalısınız.
Tuvalet Eğitiminde Yapılması Gerekenler
-
Tuvalet eğitiminde çocuğunuz ile onun anlayacağı şekilde külot, çiş, kaka, lazımlık, klozet gibi kelimelerin ne anlama geldiğini anlatmakla başlayabilirsiniz.
-
İsterseniz tuvaletiniz geldiğinde çocuğunuz yanınızda götürebilir ve hiçte korkulacak bir şey olmayan bir şey olduğunu görmesini sağlayabilirsiniz.
-
Tuvalet eğitimi temalı eğitici kart yada kitaplardan faydalanarak süreci eğlenceli hale getirebilirsiniz.
-
Çocuğunuz tuvaleti olmasa da belirli aralıklarla çocuğunuzu tuvalete götürüp süreci anlatabilirsiniz. Tuvaletin geldiğinde buraya yapacağız gibi.... sürecin doğallaşmasını sağlayabilirisiniz.
-
Misafirliklerde beze dönüş yapmak süreci uzatacaktır. Bez götürmek yerine sıvı geçirmez alez götürmek daha yerinde ve tutumlu bir davranış olacaktır.
-
Alıştırma külotları bu süreci daha rahat geçirmenize yardımcı olabilir.
-
Anne ve babanın çocuğa yaklaşımları aynı ve tutarlı olmalıdır.
-
Tuvaletini tuvalete yaptığında çocuğunuz abartmadan tebrik etmeli.
-
Tuvalet eğitimi sıcak havalarda vermeniz süreci rahat geçirmenizi sağlayacaktır.
Tuvalet Eğitiminde Gerekli Malzemeler
-
İhtiyaca göre lazımlık yada klozetler için adaptör
-
Alıştırma külotları
-
İsteğinize bağlı eğitici kart yada kitaplar
-
Ekstra sabır, anlayış, tutarlı olmak ve çocuğunuzu anlamak...
Tuvalet eğitimi verilirken birçok anne babanın unuttuğu, es geçtiği en önemli durum ise tuvalet sonrasında el yıkama. Çocuğa tuvalet eğitimi verilirken elleri yıkanması mutlaka eğitimin bir parçası olarak gösterilmeli ve alışkanlık kazanması sağlanmalıdır. İlerleyen yaşlarda kazanılmış bu alışkanlık çocuğunuzun sağlığı için en büyük katkılardan biri olacaktır.